Over de tas!

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 1,5 kilo plastic tassen bij het afval. Ongemerkt gebruiken we meer plastic tasjes dan we denken; per week zo’n 4 tot 5. Dat zijn per jaar ruim 230 plastic tassen, die vaak maar eenmalig worden gebruikt.Deze schatting is gebaseerd op het gewicht van 6 big shoppers, 78 eenmalige tassen en 150 flinterdunne hemdtasjes. De beste keuze voor het milieu is om je eigen boodschappentas mee te nemen bij het winkelen, dat bespaart heel wat (gratis) eenmalige tassen.

Door het steunen van het werk van Beat the Bag lever je een belangrijke bijdrage in het verminderen van de het gebruik van de plastic tas, 230 plastic tassen per jaar. Daarnaast zorg je voor sociale werkgelegenheid. Inclusief het schoonmaken, snijden, naaien en inpakken wordt er zo’n 90 minuten gewerkt per tas. Dit wordt allemaal met de hand gedaan door gemotiveerde Nederlanders met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot slot wordt er per tas gemiddeld 1 m2 resttextiel geupcycled. Dit materiaal wordt zo dus gered van de verbrandingsoven. Dat scheelt een hoop verspilling van kostbare grondstoffen.

sociale werk uren
90

minuten sociale arbeidstijd

m2 textiel
1

m² resttextiel

voorkomen tasjes
230

Plastic tassen

Beste keuze: zelf een tas meenemen!

  1. Zorg dat je altijd een tas bij je hebt. Heb je nog geen geschikte (boodschappen)tas? Kijk op de verdraaidgoed.nl voor verschillende duurzame modellen.
  2. Sta je voor de keuze tussen een eenmalige tas of een big shopper, kies dan voor de big shopper. Deze gaat veel langer mee.
  3. Is je tas stuk? Kijk op de recyclemanager.nl hoe je verschillende soorten tassen moet weggooien.
  4. Gebruik geen hemdtasjes (te herkennen aan de vorm), want die gebruik je vaak maar één keer.

Verbod op gratis plastic tassen

Sinds 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen in Nederland verboden. Dit verbod sluit aan op het plan van het Europees Parlement om het aantal plastic tassen in Europa sterk te verminderen. Het doel is om het aantal gratis plastic tassen in 5 jaar tijd tot maximaal 40 per persoon per jaar terug te dringen, om zodoende zwerfvuil tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Wat mag niet meer?

Het verbod geldt voor de gehele detailhandel, dus ook de apotheek, snackbar en kledingwinkel. Een winkelier mag geen gratis plastic tas meer mee geven aan klanten die een product hebben gekocht.

Wat mag nog wel?

Een winkelier mag plastic tassen blijven verkopen bij de kassa, mits de kosten zichtbaar zijn. Ook tassen van ander materiaal mogen gratis blijven. Op het verbod zijn verschillende uitzonderingen. Een heel dun plastic zakje (ook bekend als een hemdtasje) mag meegeven worden in de volgende situaties.

  • Bij onverpakte levensmiddelen die oneetbaar kunnen raken door vervuiling of besmetting met ziektemakers. Denk bijvoorbeeld aan lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte.
  • Als deze dient als verpakking voor losse levensmiddelen ter voorkoming van voedselverspilling. Een voorbeeld hiervan zijn losse groente, fruit en broodwaren.
  • Voor het verpakken van taxfree gekochte vloeistoffen, spuitbussen of gels, na de douanecontrole op een luchthaven.

Bij promotie die losstaat van gelijktijdige verkoop mag een winkelier nog steeds een gratis tas weggeven.
bron: milieu centraal