Enver

Je hele leven in een vuilniszak…

Enver is een jeugdhulpverleningsorganisatie in de regio Rotterdam en omstreken. Deze organisatie biedt pedagogische expertise en wij helpen daarmee kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar (en hun gezinnen) als er problemen zijn. Soms zijn die problemen zo groot dat de kinderen (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen.

Kinderen en jongeren komen vaak vanuit een crisissituatie bij Enver binnen. Er is acuut iets aan de hand en er moet nu gehandeld worden ter ondersteuning van deze kinderen. Vaak hebben deze kinderen dan een paar spullen bij elkaar gegooid in een vuilniszak… Geen mooie koffer of weekendtas. Niet alleen vanwege de haast, ook omdat het gezin vaak niet de middelen daarvoor heeft…

Er zijn ook kinderen die bij pleegouders/gezinshuisouders wonen en in de weekenden naar huis gaan. Die hiervoor vaak ook geen goede tas of koffer hebben…

En dan zijn er de vluchtjongeren: minderjarige asielzoekers met een status (ze mogen dus in Nederland blijven), die tot hun 18e jaar bij Enver komen wonen. Daarna gaan ze zelfstandig door. Deze jongeren komen vanuit zeer gevaarlijke en traumatische situaties uit bijvoorbeeld Eritrea of Syrië, zijn hun ouders ergens tijdens de vlucht kwijtgeraakt of staan er in ieder geval alleen voor…

In december 2017 was de officiële overhandiging van de weekendtas aan een van de jongeren (vanwege privacy redenen niet op de foto). Hiervoor waren Enver en Nationaal Fonds Kinderhulp uitgenodigd bij Beat the Bag.

In alle gevallen gaat het om kinderen die aan de zorg van Enver worden toevertrouwd en hun “oude” leven meedragen in een vuilniszak. Deze kinderen verhuizen veel en nemen dan vaak hun spullen in diezelfde vuilniszak weer mee naar het volgende adres. Enver vindt een tas symbool staan voor betere tijden. “Weg met die vuilniszak, jij bent de moeite waard! En Enver geeft je daarom een weekendtas (en uiteraard extra kleren waar nodig) die mooi en sterk is. En daar kun je versterkt je weg mee vervolgen”.

In Beat The Bag (onderdeel van VerdraaidGoed) heeft Enver een partner gevonden, die volledig duurzame en sociaal unieke tassen voor ons kan produceren. Beat the Bag vermindert het gebruik van plastic tasjes én geeft promotiemateriaal een tweede leven. Door reclamedoeken van en voor bedrijven te upcyclen tot herbruikbare tassen helpen ze de circulaire economie in Nederland verder op weg. In sociale werkplaatsen wordt met veel liefde genaaid aan deze duurzame en kwalitatief hoogwaardige tassen, waarmee ze voorzien in sociale en lokale werkgelegenheid.

Nationaal Fonds Kinderhulp heeft aangeboden de eerste 200 tassen te financieren. Het fonds vindt dat ieder kind erbij moet kunnen horen. Voor 1 op de 8 kinderen in ons land is dat helaas niet zo vanzelfsprekend. Zij groeien op in armoede en voelen zich buitengesloten. Kinderhulp helpt hen met onder andere de contributie voor een sportclub, een fiets, een opleiding, een dagje uit voor de nodige ontspanning en zwemlessen. Zij zijn er voor ze, ook als ze nergens anders terecht kunnen. Voor Nationaal Fonds Kinderhulp komt hier een mooi beeld samen: unieke, duurzaam geproduceerde tassen van afval voor jongeren die daardoor voelen dat ze ook uniek en belangrijk zijn. Jij doet ertoe!